Trail


Welcome to The Dutch Mountains

P
NIEUW: Ruim een week voor de Posbankloop wordt de Posbankloop Trail / Canitrail georganiseerd. Je kunt ons volgen op onze eigen FB-pagina.

P
De Posbankloop (Cani)Trail start in het hartje van de Posbank bij parkeerplaats Herikhuizerveld en loopt over de toppen en dalen van het Herikhuizerveld in Nationaal Park Veluwezoom. Trailers lopen hier in een verscheidenheid aan landschappen – over de met hei bedekte stuwwallen, door restanten zandverstuivingen, door oude hakhoutbossen en over landgoederen met parkbossen.

Startlokatie
De start en finish van de Posbankloop Trail is bij de parkeerplaats Herikhuizerveld aan  de kruising van de Beekhuizenweg en Burgemeester Bloemersweg in Rheden. 

Coördinaten Parkeerplaats Herikhuizerveld:

NB – 52.03443584266593

OL – 6.013641357421876

 

Groen

De Posbankloop Trail is GROEN; niet alleen vanwege de schitterende natuur waar je doorheen loopt. Wij willen de natuur ontzien door deelnemers buiten het gebied te laten parkeren bij het gemeentehuis in De Steeg en het gebruik van de bus en trein te stimuleren.

 

Pendelbussen
Pendelbussen rijden langs twee opstappunten om je geheel uitgerust bij de de start/finish locatie af te leveren. Ook na afloop rijden er voldoende pendelbussen om je weer terug te brengen naar beide opstappunten.

1. Opstappunt Gemeentehuis De Steeg aan de Hoofdstraat 3, 6994 AB De Steeg. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid.
2. Opstappunt Rotonde Schietbergseweg tegenover Pannenkoekhuis Strijdland vlakbij Station Rheden

Je wordt afgezet bij het Posbankpaviljoen en loopt over het fietspad rechtdoor naar Parkeerplaats Herikhuizerveld aan de Beekhuizenseweg vlakbij de Burgemeester Bloemersweg.

Naar Start-Finish 2018

 

Tijden heenreis; Gemeentehuis – Station – Start 
09:30 – 09:45
09:40 – 09:55
10:00 – 10:15
10:10 – 10:25
10:30 – 10:45
10:40 – 10:55
11:00 – 11:15 

Tijden terugreis; Finish – Gemeentehuis – Station 
13:00 – 13:15
13:10 – 13:25
13:40 – 13:55
13:50 – 14:05
14:10 – 14:25
14:40 – 14:55
15:00 – 15:15
P

De Posbankloop Trail biedt de volgende afstanden aan:

P
circa   8 km Trail – start om 11:30 uur
circa 18 km Trail – start om 11:15 uur
circa 26 km Trail – start om 11:00 uur

P
circa 18 km Canitrail – start vanaf 08:45 uur (08:30-08:45 = gele zone)
circa  8 km Canitrail – start vanaf 09:30 uur (09:15 – 09:30 = gele zone)
P
Omdat we de finish hebben moeten omzetten is de 16km en 24km trail 2km langer geworden. De uitgezette afstanden zijn dus uiteindelijk 8km, 18km en 26km geworden.

Route opgedeeld in secties
De route bestaat uit 3 lussen en is opgedeeld in secties A tot en met L. Mocht je ergens ten val komen en hulp nodig hebben, neem dan contact op met het noodnummer van de TrailXperience Veluwezoom 06-36550171 en geef door welk sectiebordje je bent gepasseerd , zodat je snel geholpen kan worden.

Aanmoedigen
Zijn er mensen die je graag onderweg willen aanmoedigen dan kunnen zij het beste op de Posbank in sectie D bij het Posbankpaviljoen ( vanaf 10:00 uur open voor kopje koffie en dergelijke) staan waar alle afstanden zullen langskomen en/ of bij Koepel de Kaap waar alleen de 18km en 26km zullen passeren.

 

Route Posbankloop Trail 2018.secties

DSC_4750
Canitrailen met je hond als 1 team

P
De canitrailers willen we onder begeleiding van Canitrail.NL bij de Posbankloop Trail van harte welkom heten op de 8km en 16km. Zij starten individueel of in vooraf opgegeven teams om de minuut ruim voor de andere trailers om zowel de honden met hun baasjes als de trailers een zo optimaal mogelijke beleving van de trail te kunnen geven.

P
Alleen de canitrailers mogen hun auto parkeren op Parkeerplaats Herikhuizerveld, omdat de auto voor veel honden een veilige plek is waarin zij vooraf en na afloop verzorgd kunnen worden zodat zij zo ontspannen mogelijk aan de start kunnen staan.

P
Wanneer kun je meedoen met de Posbankloop Canitrail?

Als je zelf en je hond de afstand kunnen hardlopen waarvoor je je hebt opgegeven en als jij en je hond voldoende fit zijn.

Voor deelname aan de Canitrail gelden er minimum leeftijden voor de hond conform de eisen die gesteld zijn door Canitrail.NL:
– Voor afstanden onder de 10 km dient de hond minimaal 1,5 jaar te zijn.
– Voor afstanden tussen de 10 km en 20 km dient de hond minimaal 2 jaar te zijn.
– Voor afstanden van de 20 km en hoger dient de hond minimaal 2,5 jaar te zijn.
P

Meer info voor deelnemers aan de Posbankloop Canitrail

– deelname aan de 8km kan als je hond minimaal 1,5 jaar oud is. De reden daarvoor kun je lezen op de website van Canitrail.NL: http://canitrail.nl/canitrail.nl/2018/08/25/belastbaarheid-hond/
Dat betekent dat honden die geboren zijn voor 1 april 2017 van harte welkom zijn op de 8km . Is je hond jonger, dan is deelname helaas niet mogelijk. Het parcours van de 8km kent de nodige trappetjes en heuveltjes op en af en dat is een te grote belasting op de pezen en gewrichten van te jonge honden die nog niet volledig volgroeid en uitgehard zijn. 


– honden moeten ten alle tijden aangelijnd zijn.
 Om prettig en veilig handsfree te kunnen canitrailen is een goed passend harnas/tuig met verende lijn voor de hond en een heupgordel voor de trailer een echte aanrader. Het is verboden om te canitrailen met een slipketting of prikband, omdat dit ten koste gaat van de sportieve respectvolle relatie tussen baas en hond.. Een canicross-tuig is handig, maar niet verplicht. Voor meer advies hierover kun je contact opnemen met onze partner Run with Pride: https://www.runwithpride.nl

NB: Wordt door de organisatie onderweg of achteraf geconstateerd dat de hond niet aangelijnd meeloopt, dan wordt verdere deelname aan de overige Posbankloop Canitrails geweigerd. Wij zullen hier streng in optreden, omdat we als organisatie door dit gedrag het risico lopen onze vergunning voor de Posbankloop Canitrails te verliezen.


– parkeren vlakbij de start/finish lokatie.
Alleen de canitrailers mogen hun auto parkeren op de parkeerplaats Herikhuizerveld vlakbij de start/ finish. Wij doen dit bewust omdat we het belangrijk vinden dat de honden zo min mogelijk stressprikkels krijgen voor de start en na de finish. De auto is voor veel honden vaak een veilige plek, dus houd hem of haar zo lang mogelijk in deze veilige plek. Het is niet nodig om te vroeg al bij de start te staan. Deze is 1 minuut wandelen vanaf de parkeerplaats.

Start-Finish 2018


– vooraf hond uitlaten.
Tegenover de parkeerplaats aan de andere kant van de Beekhuizenseweg is een stukje bos waar je ongestoord je hond kunt uitlaten. Ver weg van alle tumult en onrust. Mocht je hond toch zijn behoefte doen op het start/finish terrein ruim dit dan op en gooi het zakje in de daarvoor bestemde vuilniszakken. 

– verantwoordelijkheid hondenbezitter/ gele zone. De hondensporter die enige zin voor verantwoordelijkheid heeft zal enkel met gezonde en geschikte honden deel nemen aan de Posbankloop Canitrail. Mocht je hond onzeker en/of angstig zijn laat het ons dan vooraf via een mailtje naar canitrailnl@gmail.com weten. Bij je startbewijs ontvang je van ons dan een geel lintje die je aan een opvallende plek bevestigd, zodat anderen kunnen zien dat jouw hond veel ruimte nodig heeft. Wij kunnen jullie vervolgens in het ‘gele tijdsvak’ laten starten. Dit zijn de eerste 15 minuten voorafgaand aan de gebruikelijke starttijd van een bepaalde afstand, zodat jullie in alle rust zonder prikkels van andere honden kunnen trailen. Meer info hierover vind je op onze website: http://canitrail.nl/canitrail.nl/2018/08/29/the-yellow-dog-project/


– start 8km.
Omdat we jullie zo optimaal mogelijk willen laten genieten van het samen hardlopen in deze prachtige omgeving, zullen de ‘ gele-lintjes-honden” tussen 09:15 en 09:30 uur starten. Alle andere canitrailers starten individueel of in vooraf opgegeven groepjes om de minuut vanaf 09:30 uur. De overige trailers starten allemaal in blokken vanaf 11:00 uur.

– start 18km. Omdat we jullie zo optimaal mogelijk willen laten genieten van het samen hardlopen in deze prachtige omgeving, zullen de ‘ gele-lintjes-honden” tussen 08:30 en 08:45 uur starten. Alle andere canitrailers starten individueel of in vooraf opgegeven groepjes om de minuut vanaf 08:45 uur.

Inschrijven voor de Posbankloop Trail kan vanaf 21 mei 2018 via www.inschrijven.nl

P
De kosten voor de diverse onderdelen zijn als volgt:

P
8 km (Cani)Trail – €14,00
18 km (Cani)Trail – €18,00

P
8 km Trail – €14,00
18 km Trail – €18,00
26 km Trail – €20,00

P
Bij het inschrijfgeld zit inbegrepen
* Prachtige uitgepijlde routes
* Bijdrage voor Natuurmonumenten € 1,50 per deelnemer
* Posbankloop Trail bandana
* Uitgebreide verzorgingsposten
* Tijdwaarneming middels Ipico-chip
* Vervoer van en naar start/finish met pendelbussen (niet voor de Canitrail)
* Maximaal 200 deelnemers per afstand
P

IMGP5038A
Hoogtemeters, vergezichten, afwisselend terrein

P
De route van de Posbankloop Trail is door gebiedsexpert en trailrunner Dorethea Bil van de TrailXperience Veluwezoom bedacht en dat betekent gegarandeerd de nodige hoogtemeters, mooie uitzichten, veel afwisseling in terrein en paden en uitstekende verzorgingsposten.

P
Met Theo van Maanen samen hebben ze de Posbankloop Trail in een bijzondere vorm gegoten: Het Klaverblad. De route bestaat dan ook uit drie klaverbladen van ongeveer 8km, waardoor je dit jaar kunt kiezen voor een trail van circa 8km, 18km en 26km.

P
De Posbankloop Trail is een onderdeel van de Posbankloop die op zichzelf al een schitterende route kent. Een trail heeft zoveel mogelijk een onverhard parcours en op speelse wijze heeft Dorethea het parcours van de Posbankloop gebruikt als leidraad voor de Posbankloop Trail die voor 99% onverhard is.
P

DSC_4750

IMG_2520A

De Posbankloop Trail is op initiatief van Dorethea Bil en Theo van Maanen in samenwerking met de Posbankloop en Natuurmonumenten tot stand gekomen.

P
Dorethea Bil
is getogen in Velp, speelt al vanaf haar 4de jaar in de bossen van de Veluwezoom en kent deze omgeving als geen ander. Dankzij de prettige samenwerking met Natuurmonumenten is zij in 2015 haar trail-bedrijfje TrailXperience Veluwezoom begonnen. Zij geeft niet alleen wekelijkse trainingen- de zogeheten Trailrun Xperiences met namen zoals Xplore en Kill the Hill – maar organiseert ook de Klein Zwitserland Trail (voor Nederlandse klimgeiten) en de 4Parken City (Night) Trail door de parken in Arnhem. Begin 2016 heeft zij met haar dochter het canitrailen in Nederland geïntroduceerd en hebben zij Canitrail.NL opgericht. Jaarlijks organiseren zij vele Natte Neuzen Trails (trails alleen voor honden met hun baasjes) in en om Nationaal Park Veluwezoom.
P

P
Theo van Maanen, eigenaar van Run2Day Apeldoorn-Arnhem-Nijmegen en Running Promotion Gelderland. Theo heeft ruim 5 jaar deel uit gemaakt van de Nationale Bergselectie en heeft als voorloper van de huidige trails heel wat wedstrijden in de bergen gelopen. Vanaf 2013 organiseert Theo de N70 Trail door het Rijk van Nijmegen en in september 2018 zijn eerste Trailrunfestival in Val Sinestra in het Zwitserse hooggebergte. Dit jaar is hij de door de Atletiekunie erkende opleiding tot Trailrun Trainer gestart.
P

IMGP4913A.JPG
P
Trailrunning is in Nederland steeds populairder aan het worden en het aantal georganiseerde en ongeorganiseerde trails groeit. Dat betekent dat de kwetsbare natuur steeds meer belast wordt. Uit respect voor de natuur en ander gebruikers is het belangrijk om je te houden aan een paar simpele gedragsregels, zodat we met z’n allen nog lang kunnen genieten van alle natuurschoon.

P
1. Laat alleen je voetafdrukken achter 


Trailers streven ernaar om het natuurgebied waar ze lopen te gebruiken zonder het gebied en de dieren die er wonen onnodig te belasten. Trailers nemen altijd hun eigen afval mee. Het is onacceptabel voor iedere trailer om gelletjes, papierwikkels van snoepjes en repen, banaanschillen, snoepzakjes, drinkbekers, waterflesjes e.d. achter te laten in de natuur. 

Afval is in principe alles wat niet in de natuur groeit ! 

Als je ziet dat iemand z’n afval op de grond laat vallen, dan hoor je deze persoon aan te spreken op z’n asociale gedrag. Mocht je niet zien wie het afval heeft achtergelaten, dan neem je de achtergelaten troep mee naar de volgende plek waar je het in de afvalbak gooit. Van achtergebleven afval worden wilde dieren ziek, dus houd de paden schoon.

Trailers bij trailevenementen in binnen- en buitenland die zich niet aan deze spelregel houden hebben grote kans om door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd te worden.

P
2. Wees hoffelijk en geef elkaar de ruimte


Trailers zijn vriendelijk, hebben respect voor de natuur en zijn beleefd naar andere gebruikers. Het gaat tenslotte niet om de tijd en prestatie, maar om de belevenis onderweg.

P
3. Voorrang op de trails

Tijdens het trailen is het vaak op de meer smalle single-tracks de vraag wie er nu voorrang heeft op wie.  We streven ernaar om een leidraad te bieden, maar het is nog altijd een kwestie van elkaar de ruimte gunnen.
– De langzamere loper geeft altijd voorrang aan de snellere hardloper.
– De snelle loper geeft voorrang aan de snellere mountainbikers.
– Het paard heeft op iedereen voorrang, omdat een paard onverwacht kan reageren en daardoor een gevaar kan zijn voor zichzelf en anderen.
– Een andere hoofdregel is dat de loper die bergafwaarts loopt voorrang heeft op de hardloper die de heuvel omhoog gaat. Tot stoppen komen is voor een loper die bergafwaarts gaat lastiger als voor iemand die bergopwaarts gaat.
– Als je als trailer een ander nadert, laat dan weten dat je wil inhalen zodat de ander rechts van het pad kan gaan lopen. Roep “ links”, haal aan de linkerkant in en bedank de ander voor zijn of haar hoffelijkheid.

P
4. Onderweg hulp bieden
Zie je onderweg een trailer in nood, dan word je geacht hem of haar te helpen. Ook tijdens een trailevenement terwijl de klok doortikt. Je loopt nooit door.

P
5. Je loopt niet alleen

Loop je over een single-track op kop van een groepje trailers dan is het gepast om de trailers achter je te waarschuwen voor de gevaren zoals kuilen, losse rotsen, boomstronkjes, zwiepende takken en dergelijke omdat het in colonne lopen meer risico’s met zich meebrengt als dat je alleen loopt. Het wordt zeer op prijs gesteld als je niet alleen met je eigen veiligheid maar ook met die van anderen rekening houdt.

P
6. Heb respect voor de beheerders

Loop je tijdens je trails door gebieden die door Natuurmonumenten beheerd worden,  dan heb je respect voor de regels die zij opgesteld hebben, zodat we nog lang kunnen genieten van de kwetsbare natuur. 
Deze zijn:
– Je mag trailen tussen zonsopgang en zonsondergang, tenzij er toestemming gegeven is voor een nachtelijk trailavontuur.
– Je loopt op bestaande bos-ruiter-mtb paden om flora en fauna zo min mogelijk te verstoren. Maak geen eigen paadjes waar ze niet zijn. Dat daar geen pad is, is niet zomaar…daar is een reden voor.

P
7. Oog in oog met wild

Dieren kunnen onvoorspelbaar reageren op bezoekers en als je oog in oog staat met wilde dieren; wat moet je dan wel of niet doen:
– Hou voldoende afstand, minimaal 25 meter
– Blijf rustig en loop langzaam weg
– Doorkruis nooit een kudde of een groep paarden
– Laat de dieren met rust, voer en aai ze niet
P

Facebook

Created by BSH Design